… to był szalony wieczór… zostaliśmy dzisiaj w domu sami, więc poszliśmy na przysłowiową już całość… trzeba było coś jeść… koncepcyjnie zaczęło się skromnie, bo od naleśników ale szybko podnieśliśmy sobie poprzeczkę i ostatecznie zatrzymaliśmy się na racuchach – rzecz jasna z jabłkami, a konkretnie to z trzema… w poszukiwaniu jakiegoś  sprawdzonego przepisu – żeby wszystko było jak trzeba,  powinienem właściwie – taka jest teraz moda – skontaktować  się z jakimś kulinarnym specem…  osobiście takiego znam – to mój kolega z dawnych jeszcze czasów, kiedy to, w pewnym starym zamku, przez parę ładnych lat dzieliliśmy wyjątkowo wysoki pokój, a  który teraz,  po portugalskich wojażach  prowadzi  tematyczny blog:  Andrasz-kulinarnie.blog.pl  …nie chciałem mu jednak,  w tak trywialnej sprawie zaprzątać kulinarnej głowy, zresztą kazałby mi najpewniej  wlać do ciasta co najmniej pół butelki jakiegoś pysznego porto, a to miało być przecież dla dzieci… tak więc wszystko działo się spontanicznie i szybko, a my postanowiliśmy improwizować i zrobić kolację razem –  w skrócie miało być: edukacyjnie, integracyjnie, wesoło i pysznie… i było… nad proporcjami i kolejnością przyrządzanych mąkowo-cynamonowych mikstur czuwała Weronika, a Tomek… Tomek wspaniale mieszał składniki…  trzeba go było jednak bardzo pilnować gdyż je po cichu również wyjadał… potem już była tylko rutynowa, olejowa termiczna obróbka, studzenie i… pierwsze racuchy nie wyjechały nawet za próg kuchni… polecamy!!!

2016_01_26_DSCN1735_00003 2016_01_26_DSCN1752_00008 2016_01_26_DSCN1764_00010 2016_01_26_DSCN1766_000112016_01_26_DSCN1771_00012 2016_01_26_DSCN1774_00013 2016_01_26_DSCN1776_00014 2016_01_26_DSCN1787_00015  2016_01_26_DSCN1805_00022 2016_01_26_DSCN1799_00020 2016_01_26_DSCN1806_00023 

… 2 kopiaste szklanki mąki, 1 łyżeczka cynamonu i proszku do pieczenia, 1/4 szklanki cukru, ze 2 jajka, 1 szklanka mleka, jeszcze 2 jabłka obrane ze skóry i starte na grubej tarce oraz olej do smażenia z pierwszego tłoczenia… mąkę przesiać do miski z cynamonem i proszkiem, dodać cukru, wbić jajka i wlać mleko… zmiksować…dodać starte jabłka, wymieszać, smażyć i jeść…

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.